Kantreis


KORTRIJK

TEXTURE | Museum over Leie en vlas

Tentoonstelling

Texture, gevestigd in een authentiek vlasverzendhuis uit 1912, vertelt het verhaal van de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met sterke wortels dat getuigt van straf vak- en ondernemerschap. Het verleden zal je verrassen maar de verhalen van vandaag en morgen zullen je verbazen en inspireren.
Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol. Luxeproducten als kant en damast waren erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.
In drie kamers ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die het vlas in deze streek teweeg bracht. De Wonderkamer is een speels laboratorium over vlas in je dagelijkse leven. Vlas gebruik je immers elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. De Leiekamer brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid: een fascinerende geschiedenis met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol. De Schatkamer tot slot, onder de gouden kroon, toont wisselende presentaties damast, kant en fijne linnen weefsels uit de rijke textielcollectie.
Texture is de opvolger van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum. Met deze grondige herprofilering won het museum in 2015 de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen en was het genomineerd voor de European Museum of the Year Award. Texture is ook de thuisbasis van het Kortrijks Kantatelier, dat een uitgebreid gamma aan cursussen en workshops aanbiedt, zowel voor volwassenen als jongeren.

 • Plaats: Noordstraat 28, 8500 Kortrijk
 • Wanneer: doorlopend (permanente tentoonstelling)
 • Openingsuren:

  mei – september:
  di tot zo van 10u – 18u
  gesloten op maandag

  oktober – april:
  di tot zo van 10u – 17u
  gesloten op maandag en 24/12, 25/12, 31/12 en 01/01
 • Inkom:

- € 8
- € 4: 65+, studenten, groepen vanaf 15 personen, andere pashouders
- gratis: kinderen tot en met 12 jaar

Organisatie

Texture | Museum over Leie en vlas
Noordstraat 28, 8500 Kortrijk
texture@kortrijk.be
www.texturekortrijk.be

 

Klassiek
Hedendaags

Hotel accomodaties