Tentoonstelling

Verzameling Kant van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel  zijn een verzameling Musea waartoe het Instrumentenmuseum, de Hallepoort, de Musea van het Verre Oosten en het Jubelparkmuseum  behoren.  Onze “Koninklijke” verzamelingen zijn heel uitgebreid  en heel divers door de 19de-eeuwse  verzamelwoede om  “alle” kunsten onder te brengen onder één dak. Het accent van onze Musea ligt voornamelijk op de collecties van de Oudheid en de Nationale Archeologie. Meubels, glas, metaal, ceramiek , kostuums, kant en wandtapijten zijn rijkelijk vertegenwoordigd in de verzameling “Europese Sierkunsten”.  Niet-Europese collecties zoals Amerika, Polynesië, het Verre Oosten en het Nabije Oosten zijn eveneens te bewonderen.

Meer dan 8000 kleine en grote kantwerken worden hier bewaard en ook nog eens meer dan 3500 kostuums. Deze verzamelingen zijn kunnen groeien door de vele schenkingen en de aankoop van sommige belangrijke stukken. De belangrijkste schenksters waren Mevrouw Montefiori en Isabelle Errera. Het museum is in het bezit van kantwerken van de 16de eeuw  tot en met de 20ste eeuw. Het eerste “kantwerk “ werd verworven in 1844. Een werk, zoals de beroemde bedsprei van de hertogen Albrecht en Isabella uit de 16de eeuw, behoort natuurlijk tot de topstukken.

Koninklijke sluiers, koninklijk tafelkleden en koninklijke doopkleedjes behoren tot de belangrijkste aankopen van de kantwerkverzameling. Kanten mutsenslippen, kragen, waaiers en onderdelen van liturgische gewaden zijn er bewaard. Enkele interessante oorlogskanten of “War Laces”, ontworpen door belangrijke kunstenaars zoals Isidoor De Rudder en Fernand Khnopff, verrijken onze collectie en tonen dat de kantindustrie meegroeide met de veranderingen en vernieuwingen in de kunst. Onder invloed van de nieuwe kunststromingen kreeg de kant, aan het begin van de 20ste eeuw, een nieuwe boost.

Bij de inrichting van de nieuwe zalen 18de tot 20ste eeuw zullen er verschillende kantwerken worden getoond. Hierbij zullen we rekening houden met het fragiele materiaal en daarom zullen er regelmatig stukken worden verwisseld om andere in de plaats te leggen. Op deze manier zal het publiek in de toekomst onze vele mooie kantwerken kunnen komen bewonderen.

Openingsuren speciale tijdelijke opening kantcollectie:

      - maandag 20 augustus: museum gesloten
      - dinsdag 21 tot en met  zondag 26 augustus: open van 10u tot 17u

      Inkom: € 8

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Jubelpark 10, 1000 Brussel

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Organisatie

Ria Cooreman, verantwoordelijke voor Kostuum- en Kant-collectie
02 741 72 57 - r.cooreman@kmkg.be

Caroline Esgain

 
 

Klassiek
Hedendaags

Hotel accomodaties